Geavanceerde SEO technieken – Herstructureer je code

code

We kennen vast allemaal wel, min of meer, de basis van SEO. Title tag, metatags, linkbuilding. Maar wanneer je een stap verder wilt gaan in Zoekmachine optimalisatie komen er ook andere onderdelen aan de orde.

Deze geavanceerde technieken hebben misschien, in eerste instantie, wat minder impact op je website, maar ze kunnen op de lange termijn toch voor positieve effecten zorgen.

Code herstructureren

Een voorbeeld hiervan is het herstructureren van je code.

Een zoekmachine robot (spider) mag dan wel veel geavanceerder zijn geworden in de afgelopen jaren, onderzoek heeft uitgewezen dat ze nog steeds niet heel diep de code induiken om te weten te komen waar een website over gaat.

Slecht geschreven code zal nog steeds voor een minder goede indexering zorgen.

Belangrijke code vooraan

Herstructurering van je code is dus een manier om beter te worden geïndexeerd. Je zorgt ervoor dat belangrijke onderdelen van je website, in de code op een belangrijkere plek worden geplaatst, dat is bovenaan.

Minder belangrijke code zal aan het einde van de code wordt geplaatst.

Een voorbeeld. Een sidebar met advertenties, die aan de linkerkant geplaatst is wanneer je de website bekijkt, staat in de code bovenaan geplaatst. Deze sidebar is niet, of minder relevant voor het indexeren van je website.

Door de code van de sidebar na de belangrijke onderdelen van je website te plaatsen geef je aan dat dit deel minder belangrijk is.

Laat het uiterlijk in stand

Met behulp van goed geschreven CSS code kun je het uiterlijk van je website toch in stand houden. Want dat lijkt me essentieel. Het uiterlijk moet je niet veranderen, maar je code mag je herstructureren.

JavaScript in externe bestanden

Nog een voorbeeld. Een site maakt gebruik van Javascript om bepaalde functionaliteiten te regelen. Deze scripts staan in het HTML document. Door JavaScript in een extern bestand te plaatsen en dit bestand van daaruit aan te roepen, zorg je voor schonere code.

In principe is alle Javascript code extern op te halen en toch te gebruiken in je website.

Over JavaScript gesproken, veel websites maken nog steeds gebruik van scripts om bepaalde functies toe te passen die gemakkelijk kunnen worden opgelost met CSS. Ook daarin kun je de code van een HTML document structureren. Een mouseover functie is bijvoorbeeld prima op te vangen met CSS code.

Kritisch kijken en herstructureren

Kortom kijk eens kritisch naar de opbouw van je webpagina achter de schermen. Ga voor een betere opzet en betere code en je bent een hele stap verder in SEO.