Links Volgorde SEO Experiment

Een paar maanden geleden heb ik een experiment opgezet. Met dit experiment wilde ik weten of de volgorde van links een belangrijke rol spelen voor ranking. Met andere woorden, hebben links die als eerste voorkomen een hogere prioriteit dan links die lager staan op een pagina.

SEO experiment setup

Ik heb op deze pagina vijf links opgezet naar vijf verschillende subdomeinen op seoking.nl. De pagina’s hebben geen meta tags en dergelijke, alleen wat tekst. Ook hebben alle links naar de subdomeinen een afbeelding als anchor, zodat daar ook geen associatie is voor keywords. Immers wil ik weten of de volgorde van links invloed heeft op rankings. De subdomeinen ranken allemaal voor het woord lollieflopper, een woord dat nog niet bestond in de Google index voordat deze experiment begon.

Ik wil weten of de link volgorde belangrijk is voor ranking en ik denk dat het een rol speelt. Wat ik bewijzen? De eerste link op een pagina krijgt een hogere ranking dan de tweede en derde links. Op de experiment pagina zie je de links naar de subdomeinen in deze volgorde:
seoking.seoking.nl
is.seoking.nl
de.seoking.nl
beste.seoking.nl
blog.seoking.nl

Als je de subdomeinen van boven naar ondere leest, dan lees je seoking is de beste seo blog. Als mijn theorie klopt, dan moet je dat terug kunnen zien op de SERP.

Resultaten

Het experiment begon op 30 januari. Op 2 februari waren alle pagina’s opgenomen in de Google index (kun je zien als je de cache pagina opvraagt). De pagina’s kwamen pas in de SERPs (Search Engine Result Pages) op 9 februari. Er zat dus een week tussen de cache opname en de weergave van de resultaten. Waarom? Geen idee. Waarschijnlijk omdat er niet genoeg backlinks naar deze subdomeinen staan om deze prioriteit te geven.

Natuurlijk heb ik gebruik gemaakt van Google Alerts om te weten wanneer de pagina’s terug te vinden waren in de SERPs. Ik heb een timeline kunnen maken van de resultaten. Zie de afbeeldingen.
Links volgorder SEO experiment figuur 1
Links volgorde SEO experiment figuur 2
Links volgorde SEO experiment figuur 3
Links volgorde SEO experiment figuur 4
Links volgorde SEO experiment figuur 5

Op de laatste afbeelding zie je de uiteindelijke ranking. Ik had graag gezien dat je seoking is de beste blog leest als je naar de subdomeinen kijkt. Helaas, de theorie blijkt niet te kloppen.

Toen dacht ik, “Laat ik eerst een aantal weken wachten, in de hoop dat het algoritme de rankings nog gaat aanpassen.” Een aantal weken verder, nog steeds kreeg ik een willekeurige volgorde. Blijkbaar klopt de theorie niet; link volgorde maakt niets uit.

Er zijn wel een paar dingen die mij opvallen. Als je gaat kijken naar de cache tijden, dan lijkt alsof Google de links in willekeurige volgorde pakt. De volgorde van weergaven in de SERPs was (dus niet de uiteindelijke ranking):
de.seoking.nl (als eerste in de cache opgenomen)
is.seoking.nl (als tweede in de cache opgenomen)
seoking.seoking.nl (derde)
blog.seoking.nl (vierde)
beste.seoking.nl (vijfde)

De cache tijden die daarbij horen:
2 feb 2007 23:51:45 GMT
2 feb 2007 23:52:30 GMT
2 feb 2007 23:57:38 GMT
2 feb 2007 23:56:09 GMT
2 feb 2007 23:56:53 GMT

de.seoking.nl staat pas derde link op de experiment pagina, maar wordt wel als eerste opgenomen in de cache. is.seoking.nl staat als tweede link op de experiment pagina en wordt ook als tweede opgenomen in de cache. Lijkt willekeurig. Kortom, volgorde cache time != weergave in Google index. Maar er kunnen zoveel redenen hiervoor zijn dat je eigenlijk geen conclusie kunt trekken.

De uiteindelijke ranking is:
beste.seoking.nl
de.seoking.nl
is.seoking.nl
blog.seoking.nl
seoking.seoking.nl

De cache tijden zoals op de ranking:
2 feb 2007 23:56:53 GMT
2 feb 2007 23:51:45 GMT.
2 feb 2007 23:52:30 GMT.
2 feb 2007 23:56:09 GMT
2 feb 2007 23:57:38 GMT

Dit was de ranking enkele maanden geleden, toen deze post nog een draft was. Tussentijds heb ik gemerkt dat rankings fluctureerde en compleet random waren. Ook nu, wanneer je op lollieflopper zoekt zie je dat subdomeinen in een willekeurige volgorde staat. Daarnaast is lollieflopper ook terug te vinden in een paar reacties op dit blog, dus dat heeft de rankings beinvloed. Maar voordat dat gebeurde, toen al waren de rankings van de subdomein compleet willekeurig.

Mislukking

Mijn theorie klopt niet. De conclusies die ik nu allemaal heb getrokken hebben weinig waarde, want het experiment is mislukt. Ook moet ik meer experimenten opzetten voordat ik conclusie kan trekken. Ik moet natuurlijk materiaal hebben om mee te vergelijken.

De uitvoering van het experiment was dus niet zorgvulding en moet opnieuw uitgevoerd worden. Tijd voor een nieuw experiment. Iemand die nog een leuk woord weet om te testen? :-)

Dit idee is overigens niet van mijzelf gekomen. Naar aanleiding van deze SEO Q&A post (zeker het lezen waard) zag ik dat uit hun experiment de link volgorde wel invloed had. Het resultaat:
Five SEO Excuses

Als je zelf een SEO experiment hebt opgezet, dan ben ik altijd benieuwd naar je resultaten. Je zult dan van mij altijd link love krijgen in een ander SEO experiment post :-)

[tags]experiment, seo, crawler, google alerts, five seo excuses, subdomeinen[/tags]

5 thoughts on “Links Volgorde SEO Experiment

 1. Daan

  Leuk experiment. Maar het is te verwachten dat deze pagina straks eerste staat … :p

 2. Daan

  Je had denk ik dezelfde pagina titels en teksten moeten gebruiken. Ik vermoed dat Google mede op basis daarvan de ranking bepaald…

  Wat je uiteraard wel kunt concluderen is dat de volgorde niet heel veel invloed lijkt te hebben, maar dat kan ook komen omdat de links alle 5 direct in beeld zichtbaar zijn. Ik denk dat als je 1 link ver naar onderen plaats (dat men moet scrollen) er wellicht meer uit te halen was.

 3. Erik van der Veen

  We zijn een aantal maanden verder, seoking.seoking.nl staat ondertussen als de hoogste in het rijtje 😉

 4. Rob

  In de footer van de pagina wil je nog een experiment. Helaas is daar verders nooit meer over gesproken.

 5. hans

  Je schrijft dat het experiment mislukt is. Dat lijkt me niet: je weet nu dat de volgorde van de links niet uitmaakt.
  Dat je liever gezien had dat het wel uitmaakte, betekent niet dat het experiment mislukt is!

Comments are closed.