Ontwerp WordPress Themes Voor Link Building

The title says it all, anyway!

Eerder schreef ik al over link building specifiek voor web designers, door CSS templates te ontwerpen en verspreiden. Bij de reacties onthulde monchito een vergelijkbare manier voor link building. Namelijk door blog templates te maken.

Een van de makkelijkste manieren om heel veel backlinks te krijgen is blog templates maken. Dit kan je doen voor verschillende blog platformen zoals WordPress, Serendipity, MoveableType en talloze andere. WordPress is de meest gebruikte platform, dus die zal ik ook behandelen in deze post.

Voor de luie webdesigners (of luie link builders!), er is een WordPress Theme generator beschikbaar. Robbert schreef eerder over het gebruik van deze generator voor link building.

Stappenplan
Er is een generieke stappenplan die je moet doornemen, ongeacht het blogplatform (WordPress/S9y/MoveableType).

 • Ontwerp een blog template voor blog je platform.
 • Verspreid je template op verschillende theme websites.

Hieronder is een lijst te vinden waar jij je blog templates kwijt kunt voor WordPress.

WordPress

http://themes.wordpress.net/
http://www.wordpresstheme.com/
http://www.wpthemesfree.com/
http://www.themes-wp.com/

Je kunt het beste een generieke thema maken. Zorg dat deze (X)HTML valide is, want sommigen willen dat per se hebben. Het kan ook nooit kwaad, want zo bereik je alleen maar meer mensen. Het belangrijkste is dat het design er goed uitziet (duh). Je kunt niet iedereen bevredigen tevreden houden, probeer daarom ook zoveel mogelijk verschillende themes aan te maken.

Sommigen hebben liever een gelikte web 2.0 achtige template en anderen willen weer een saaie NY Times achtige template. Om zoveel mogelijk websites en blogs te veroveren, kun je het beste verschillende templates maken. In dit geval gaat kwaliteit boven kwantiteit. Als jij een mooie template kan ontwikkelen, dan zal die zichzelf verspreiden.

Zet in de footer een link met je favoriete anchortext naar je website waar ook de template te vinden is. Op deze manier krijg je veel backlinks! Hoe meer mensen je template gebruiken, des te meer backlinks.

Persoonlijk zou ik voor een anchortext gaan die voorkomt in je (merk)naam, niet voor een keyword waarvoor je wilt ranken. De reden is dat je theme (en dus de link naar jou toe) op verschillende soorten websites komt. Die websites zullen in meeste gevallen niet hetzelfde ‘thema’ hebben als jouw website. Als de backlink naar je webdesign website komt van een blog over tuinieren, dan heb je een ‘niet relevante’ link die niet zo zwaar telt als relevante links (backlinks van websites die hetzelfde ‘thema’ hebben als jouw website). Natuurlijk hebben die non-relevante links wel waarde, maar deze tellen meer voor autoriteit status. Vergeet niet dat autoriteit websites altijd VEEL backlinks hebben van verschillende thema websites. Links hebben is altijd voordelig (ongeacht relevant of niet) om autoriteit op te bouwen. Daarom moet je ook eens overwegen om linkbaiting toe te passen.

Deze aanpak is vrij generiek, hetzelfde kun je toepassen voor (blog) plugins, (web) tools (met open source broncode) en PDF documenten. Wees creatief :-)
[tags]link building, wordpress, serendipity, moveabletype, backlinks, themes, linkbaiting, [/tags]

28 thoughts on “Ontwerp WordPress Themes Voor Link Building

 1. dave

  Had onze allerbeste vriend Matt het er niet over dat die links ook zouden worden ‘bestraft’ ?

 2. Tri Pham Post author

  Dave, wat ik hier vertel is een eigen theme maken voor link building. Niet betalen voor een link in een theme.

  Je bedoelt http://www.mattcutts.com/blog/by-the-way-2/ ? Daar lezen we alleen een mening. We weten dat Google betaalde links niet zo prettig vindt, maar hoe wil je dit gaan opsporen via themes? Lijkt mij (bijna) onmogelijk :-)

 3. dave

  Hey Tri,

  Ik heb deze week (nu al vorige week als ik naar het horloge kijk:-) ) ergens op een blog gezeten waar dat soort van links werd besproken..en niet in een positieve manier. Wist ik nu nog maar waar ik dat heb gelezen….

  Het ging heel precies over links die werden geplaatst in dergelijke wordpress, forum,directory,etc temmplates..

 4. Pingback: University Update - Open Source - Ontwerp Wordpress Themes Voor Link Building

 5. dave

  And bingo…we have a winner here…

  @Joost, die was het inderdaad..De video zelf heb k niet bekeken maar ik veronderstel dat hij het daar dat soort link technieken heeft gehad ?

 6. Joost

  dave, hij stelt in zijn powerpoint: Don’t use sponsored theme – can lose all your trust in different search engines. Het is maar de manier waarop je het interpreteert. Verder maakt het als maker van het theme je dus weinig uit. Jij verliest immers je trustrank niet, maar degene die je themes gebruikt.

 7. dave

  Op die manier…..Maakt het voor de maker inderdaad niks uit. En wanneer is het natuurlijk een sponsored theme ? Als een designer daar zijn linkje achterlaat of er staat daar een link naar een directory ,etc..zouden ze daar verschil in gaan maken ?

 8. Bert van Heerde

  Als ontwerper van een theme mag je volgens mij best een link plaatsen naar je eigen bedrijf (‘design by 123′), als je je ontwerpen onder een creative commons license plaatst.

  De sponsored themes zijn volgens mij een aflopende zaak.

  “Don’t use sponsored theme – can lose all your trust in different search engines.”

  Dit gebeurt wanneer je een wordpress theme van een spammer gebruikt die probeert zijn scrapersites van linkjuice te voorzien om hoger te kunnen ranken. Zoals in de Google richtlijnen voor webmasters te lezen valt:

  “Het is met name van belang dat u geen links aanbrengt naar webspammers of naar de ‘achterbuurten’ van internet, aangezien zulke links uw rangschikking negatief beïnvloeden.”

  Alleen weten veel onschuldige bloggers dit niet en werken ze indirect mee aan het spamprobleem.

 9. Henri van den Hoof

  Of je doet je linkbuilding via een WordPress-plugin…

  Mijn Social News plugin draait ook hier op Seoking en de nieuwe 2.0 versie bevat o.a. een link naar een helppagina op mijn site. Kortom een link vanuit ieder artikel x naar schatting zo’n 15.000 artikelen (op 100 sites) en snel groeiende… Da’s ook verleidelijk hè? 😉

  Maar goed de plugin voorziet al deze links braaf van een NoFollow (jeps, bewust zo gemaakt). Dus niets aan de hand :-) Maar het hàd gekund… 😉

  Ik bouw mijn links wel op een andere manier: gestager en meer gericht op de lange termijn.

 10. Bart

  Heeft iemand enig idee waneer de wordpress submissions weer opengaan?

  En wat zijn jullie ervaringen hiermee? Zijn de links waardevol ondanks de (neem ik aan) vele irrelevante links?

 11. Herman

  Heeft iemand dit al geprobeerd. Want het lijkt mij dat de meeste serieuze sites ( met een pagerank ) die jouw ( gratis ) template gebruiken die link gewoon verwijderen… ( ? )

 12. Roy Tanck

  @Herman: Mijn blog had PR6 voor het noemenswaardige inhoud had :). Met dank aan drie redelijk populaire themes met elk een bijzonder subtiel linkje in de footer…

  Ik zie wel vaak dat mensen dat linkje verwijderen, maar vaker wordt ie aangepast of wordt door de blogger gepost over de theme-keuze en komt er volop link love mijn kant op.

 13. RuneScape Cheats

  Even een vraagje dan hier niks mee te maken heeft:
  Ik heb ooit is ergens gelezen dat je nooit naar je index moet linken, ik heb hier nog even op gegoogld maar niks gevonden vandaar dat ik het nu even hier vraagn: Waar kan je dan het best naar link? “Domeinnaam.nl” of “/”

 14. remco

  Allemaal hele nuttige uitspraken, maar het valt mij toch op dat er zoveel verschillende theorieën over zijn. Wat is nou daadwerkelijk de invloed van links in de footer en hoe gaat men daar op fora mee om?

 15. Wim Hendriks

  ik weet het niet maar het is sowieso wel duidelijk om het niet na je index te linken. ik zou iig ook wel wordpress themes willen ontwikkelen

 16. Videocursus Geld Verdienen

  jammer dat je stopt,hoop op een goede opvolger,want er staat goede info op.

  conny

 17. Jan

  Het nadeel van deze methode is dat je ook een hoop bagger links krijgt. Wil je echt goed doen? Maak dan je eigen theme, zet het te koop via WordPress Theme NL. Zo krijg je niet alleen fantastische backlinks maar ook een leuk zakcentje

 18. Wordpress Theme NL

  Ik heb inderdaad een hoop backlinks gekregen door het maken van eigen themes. Maar ook honderden nutteloze, dat is weer een nadeel

 19. Internetbureau

  Ik denk toch dat de linktekst wel erg belangrijk is. Heb zelfs het idee dat de verkeerde anchor de focus weleens zou kunnen vervagen.
  Daarom zetten wij bij klanten ook altijd Website laten maken Onder de website. Soms iets wat erop lijkt, maar wel altijd met de focus in ons achterhoofd.

 20. prinsessenjurken

  Nou ja opzich zijn baggerlinken natuurlijk ook niet geheel onbelangrijk… als je alleen maar pagerank 5 en hoger links hebt zal google dat verdacht vinden….

 21. Bram

  Linkbuilding is echt saaiste van seo werk maar ja moet gebeuren zeker

 22. Misha Yazdi

  Super artikel. Ook de linkjes voor gratis template vind ik erg handig. Super bedankt.

Comments are closed.