Wat is een niche markt?

Een niche markt is een nieuwe snel opkomende markt in Nederlands. In het buitenland al een tijdje bekend maar in Nederland begint de Niche markt steeds populairder te worden. De term niche markt wordt vooral op internet veel gebruikt en heeft een belangrijke bijdrage aan online verkopen.

Wat is een niche markt?Een niche markt kan gezien worden als een specialisme op een bepaald gebied in de gehele markt. Ik zal dit duidelijk uitleggen aan de hand van een voorbeeld.

Stel jij hebt een fietsenwinkel en daarnaast heb je een website waar je jouw producten online op verkoopt. In jouw branche is het meest gezochte woord in de zoekmachines waarschijnlijk fiets of fietsen. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als je met jouw website bovenaan zou staan op deze termen. Deze zoektermen zijn veel te algemeen en ook zit er heel veel concurrentie in deze markt.

Het is dus veel verstandiger om een markt te zoeken waar wel genoeg op gezocht wordt en waar niet zoveel concurrentie zit. Dit noemen we nou een niche markt. Een niche markt geeft jou de gelegenheid om sneller goed gevonden te worden op internet in jouw specialisme.

Goede niche markten in deze branche zouden bijvoorbeeld  “Oma fietsen” , “Tweedehands Oma Fietsen” , “Gebruikte Fietsen” of “Fietsen met trapondersteuning” kunnen zijn.

Op deze termen die vaak bestaan uit twee of meer zoekwoorden, ook wel zoekwoord combinatie genoemd, zit vaak veel minder concurrentie dan de algemene termen als “Fiets” of “Fietsen”. Daarnaast is de zoekopdracht veel doelgerichter dus zullen mensen die bij jouw website uitkomen eerder een product kopen.

Dit is hopelijk voor jou een duidelijke uitleg op de vraag “Wat is een niche markt?” .

Als definitie zou je deze omschrijving kunnen gebruiken:

Een niche markt is een specialisme in een grote markt met minder concurrenten en met voldoende zoekopdrachten om verkopen te kunnen realiseren