Wat te doen bij een Google Penalty?

Google Penalty

Wat moet je doen als je een penalty van Google hebt gekregen? Je opent s ‘ochtends Google Analytics en je ziet tot je grote schrik dat je bezoekersaantallen drastisch zijn gedaald voor de organische resultaten. Snel check je je posities in Google en wat blijkt….Je website is bijna niet meer te vinden in de eerste 40 resultaten.

Dit soort dingen gebeurt nog al te vaak en zeker als je afhankelijk bent van inkomsten uit de organische resultaten van Google is dit een behoorlijke klap. Als dit gebeurt is, is het eigenlijk al te laat en zal je heel hard aan het werk moeten om te achterhalen waarom dit gebeurt is. Kijk als eerste even in je Google hulpprogramma voor Webmasters, soms willen ze van Google uit nog wel is een waarschuwing of mededeling geven over dingen die je niet goed hebt gedaan met je website.

Hoe weet je dat je een Google Penalty hebt gekregen?

Probeer te achterhalen of je site nog wel geïndexeerd is in de resultaten van de zoekmachine. Je kunt hier bijvoorbeeld het volgende voor gebruiken: Tik in de zoek balk van Google  site:www.uwdomein.nl in en kijk of je daar resultaten voor krijgt. Zo ja, dan is jouw site nog steeds geïndexeerd. Zo niet dan heb je een behoorlijk probleem. Je bent dan helemaal verbannen uit de Index van Google. Gelukkig komt een volledige Ban bijna niet voor bij normale websites. Dit gebeurt veel vaker bij de zogenaamde spamsites, goksites, pillensites enzovoort.

De meest voorkomende penalty’s die Google uitdeelt zijn de volgende:

 • -6 Positie Penalty

De penalty van Google die soms wordt uitgedeeld aan sites met een “onverwachte” ranking op de eerste plaats en er een te grote/snelle zoekmachine optimalisatie wordt vermoed. Google houdt als het ware je website nog even vast. Je moet eerst het volledige vertrouwen krijgen voordat je de top 5 in mag stormen.

 •  –30 Suppression Penalty

Deze penalty wordt vaak uitgedeeld aan websites die weinig tot geen “echte” content bevatten en duidelijk zichtbaar gefocused zijn op het genereren van clicks via Google Adsense. Zorg ervoor dat als jij inkomsten uit Adsense wilt verdienen dat je regelmatig met je website bezig bent. Blijf voor nieuwe artikelen zorgen al is het 1 keer in de week. Google zal jouw site dan meer en meer gaan waarderen.

 •  –50 Links Penalty

Google wil graag dat aan betaalde en niet gerelateerde links een zogenaamde rel=nofollow tag gekoppeld wordt. Dit om te voorkomen dat de PR doorgegeven wordt en daardoor dus een pagerank niet gekocht kan worden. Maak liever helemaal geen gebruik van gekochte links.

 •  –950 Penalty

De zwaarste penalty van Google waarbij duidelijk gemaakt wordt dat de site heel dicht is bij een complete ban. Deze zware penalty wordt vaker aan aparte pagina’s gegeven dan aan complete websites. Zoals eerder genoemd komt deze Penalty bijna niet voor bij normale websites. Verwijder de pagina’s met een ban zo snel mogelijk om een totale Ban te voorkomen.

Wat moet je doen bij een Penalty?

Ervan uitgaande dat de pagina’s wel nog geindexeerd zijn maar flink lager in de zoekresultaten tevoor schijn komen kunt je de volgende stappen ondernemen. U kunt bijvoorbeeld gebruik maken van de Webmasterhulpprogramma’s van Google. Hierin worden de volgende punten aangegeven die je kunt controleren:

 • crawlfouten, wellicht kan de website niet meer gecrawld worden, controleer in dat geval je robots.txt-bestand
 • crawlstatistieken om te zien of de website gecrawlt wordt
 • HTML-suggesties, hier staat bijvoorbeeld of er pagna’s zijn met dezelfde paginatitel, meta keywords en/of meta description
 • interne links, het kan zijn dat er zonder dat je het weet excessief veel interne links op je website staan door bijvoorbeeld het gebruik van een keyword tag cloud
 • links naar je site, controleer alle links naar je site
 • Duplicaat content nakijken, zorg voor alleen maar unieke content
 • over optimalisatie, teveel keywords op je pagina

Zorg ervoor dat je website pagina voor pagina volledig doorloopt op fouten en eventuele misstanden. Loop een voor een al deze punten na en corrigeer waar nodig de fouten. De belangrijkste om na te kijken is de links naar jouw website toe. Bij veel verkeerde links is de kans op een Penalty vrij groot en dit is tevens de meest voorkomende penalty die Google uitdeelt.

Je kunt deze zeer goede en handige Tool van SeoProfiler gebruiken om alle links op te sporen:

Zitten er veel links tussen die je liever niet zou willen naar jouw website toe, dan kun je dit probleem oplossen door de Disavow Tool te gebruiken. Lees hieronder meer over deze Tool.

 

 

Heroverweging aanvragen

Indien je er zeker van bent dat je alle problemen opgelost hebt kan je in de Webmasterhulpprogramma’s van Google een heroverwegingsverzoek indienen (linkerkant onder het dashboard menu). Vertel precies wat je allemaal verkeerd hebt gedaan en wat je precies hebt gedaan om dit allemaal in orde te maken. Zorg ervoor dat je een complete mail met alle informatie verstuurd, geef je fouten toe, geef de oplossingen die je hiervoor hebt en verstuur je mail. Het kan enige weken, soms maanden duren, voordat je hier een reactie op krijgt.

Succes!!!