Weg met NoFollow

Roy van Chapter42.com schreef een goede post over waarom nofollow onzin is (Roy, ik moet vaker op je blog reageren, dan maar een linklove). Daarnaast begon Robbert ook met de nofollow parade door deze weg te halen bij de comments.

Ik ben ook een tegenstander van nofollow en ik waardeer alle reactie die jullie achterlaten op deze blog. Om dat te belonen heb ik ook besloten om de nofollow attribuut weg te halen bij de comments. Nu kun je dus dubbelop spammen op SEOKING. Door veel reacties te plaatsen krijg je een backlink op de sidebar en nu kun je ook links achterlaten bij de reacties met link juice. Ik vind het niet erg als jullie af en toe je eigen URLs spamt, als het maar met mate wordt gedaan. Net als bier! Doe het met mate en alles komt goed!

57 thoughts on “Weg met NoFollow

 1. Nigel

  Briljant, leer elke dag wat.. mits je post dan :)

  Nu nog uitzoeken hoe ik nofollow in mijn eigen comments uitzet in WordPress.. vast te doen.

 2. Sendar

  Ik heb het gecontroleerd in onze wordpressblog, maar daar stond het al standaard uit.

 3. Pingback: STIEPEL punt NET » Blog Archive » No-Follow op deze site

 4. Tri Pham Post author

  @Joost: mijn buddy list is inmiddels updated.

  @Robbert: hij doet het gewoon hoor :-) Het feit dat jij er niet bij staat is wel raar….misschien moet je meer spammen πŸ˜‰

 5. Dave

  Er is veel te doen over de nofollow voor uitgaande links maar wat vinden jullie van een “nofollow” in je eigen linkstructuur om zo pagerank meer te focussen op 1 of meerdere pagina’s ?

 6. Tri Pham Post author

  Dave, ik zou _nooit_ een nofollow doen binnen mijn eigen websites. Met de internal links wil ik juist ranken voor mijn anchorteksten. Ook wil ik dat de pagina’s op deze manier minder snel in de supplemental index komen.

  Het enige waar ik mijn PR distributie wil niet wil splitten is bij duplicate content pagina’s. Daarvoor hoef ik geen nofollow te gebruiken, want daar heb je robots.txt voor.

 7. Roy

  hahaha goed bezig allemaal blij om te horen dat mijn verhaal volgens jullie ook gewoon klopt en uiteraard bedankt voor de linklove!

  Tri Pham heeft overigens helemaal gelijk: mocht je nofollow hebben, doe het dan iig nooit op je eigen website, Peter heeft een goed stuk geschreven dat kun je terugvinden in mijn artikel over hoe je dat eventueel wel zou kunnen doen…

 8. Robbert

  Interne links nofollowen zou ik ook nooit doen inderdaad. Staat nogal krom. Net alsof je niet achter je eigen schrijfsels staat.

  Die supplemental index nekt me op dit moment wel bij een ander weblog. Moet maar weer eens wat oude links opnemen in mijn nieuwe berichten.

 9. Dave

  Hey jongens,

  Laten we ervan uit gaan dat je een e-commerce site hebt, waarom zou je dan geen nofollow doen naar je non-money pages (op voorwaarde dat die al geïndexeerd zijn natuurlijk), er is toch geen enkele reden om bv PR van je homepage naar je terms of shipping pagina’s te laten gaan ? Zelfde geldt voor picture links denk ik…

  Of schiet ik hier de bal mis :-)

  Wat is precies het verband tussen de nofollow en de Supplemental index Pham ?

 10. Dave

  Effe vergeten maar waarom zou je op een HOME link die zowat op elke pagina voorkomt geen nofollow doen ? Als link heeft die geen waarde want je wilt toch niet ranken voor ‘home’ maar de bezoeker is wel vertrouwd met dat woordje..

  Sta ik nu bijna op de spam lijst…haaaaa..grapje hoor..:-)

 11. Pingback: NoFollow Attribuut op Internal Links is Slecht

 12. Wolter Tjeenk Willink @ TB

  Goede post.

  Het is iets waar je vanuit PageRank optiek wellicht wat moeilijk over zou kunnen doen. Moest mezelf ook even achter de oren krabben toen we voor deze beslissing stonden bij de lancering van ons nieuwe zoekmachinemarketing blog op http://www.traffic-builders.com/tblog

  Maar zeker nu het bloggen zoveel meerwaarde krijgt voor SEO dan ‘slechts’ de PageRank en je er bovendien vanuit mag gaan dat link love zich op een gegeven moment gaat terugbetalen, heeft de nofollow inderdaad weinig toegevoegde waarde meer.

 13. Wouter

  Het bevordert het aantal reacties wel zo te zien πŸ˜‰

  Overigens zie ik bij bovenstaande naamgenoot dat links in de comments nog wel nofollow zijn.

 14. Tri Pham Post author

  Wouter, je hebt gelijk. Blijkbaar doet de DoFollow plugin het niet altijd. Dus ik heb maar de broncode van WP aangepast.

 15. Wouter

  Ja werkt nu goed. Toch handig die [url=http://www.mattcutts.com/blog/seeing-nofollow-links/]tool[/url] die Matt Cutts ooit gepost heeft.

 16. Pingback: iiMail Weblog » Volg die link! Nofollow uit!

 17. Joost (de enige echte)

  Heren heren, wat lopen jullie toch allemaal achter πŸ˜› Ik heb al ruim een jaar geen nofollow op m’n blog πŸ˜›

 18. Joeke-Remkus

  Bier met mate is al jaren geen probleem, dan moet dit spammen ook wel lukken πŸ˜›

 19. Ken

  Zolang er geen viagra of dergelijke gespammed wordt valt het meestal inderdaad heel goed mee.

 20. Joeke-Remkus

  Dat hele SEO gebeuren is voor mij over het algemeen nog veel abracadabra. Ben dan ook blij met een blog als deze om mij af en toe een zaklampje aan te bieden zodat er wat licht in de duisternis komt. Hopelijk vind ik op deze manier uiteindelijk ook de lichtknop :)

  Thanx Tri!

 21. GRAPJAGER

  Tot voor kort, zo’n 5 minutes terug :), begreep ik nooit waarom de nofollow tag standaard aan stond in veel blogs. Uiteraard ook even bij mijzelf getsjekt en bleek ik ‘m ook standaard uit te hebben staan. Direct aangepast en ook ik heb de nofollow plugin geactiveerd! Wees welkom iedereen!

 22. Mr LovvaLovva

  het spammen óp http://www.wikipedia.org was ook een van de redenen om de no follow rule ‘uit’ te vinden.
  Dit geldt voor alle mediawiki installatie.

  Toch heb ik het vermoeden dat google zich wel degelijk wat aantrekt van nofollow elementen (en ze dus gewoon negeert)

 23. Joop

  Tsja, de vraag blijft wel of interne links nofollowen om de interne pagerank flow te optimaliseren nu nuttig is of niet.
  Toch maar javascriptjes gebruiken voor de ROS links?

 24. Trader

  Heb laatst een artikel gelezen dat Nofollow er enkel is om spammenaf te schrikken en dat de werking er nauwelijks tot niet is. Is dat waar?

  (Op mijn zoektocht naar de waarheid kwam ik ook op deze site)

 25. JV

  Deze post heeft een ware golf doen ontstaan van blogs die de nofollow plugin hebben geactiveerd, in Nederland althans.

  Grappig dat iedereen ook refereerd naar deze post. komt er nog een update over de waardering van Google en het gebruik van de nofollow tag?

 26. Jennifer

  Wij hebben ook een externe link pagina op onze website en denken er niet aan om de nofollow toe te passen. Zolang je niet spamt en de links/postings/comments enz. echt zijn is het geen probleem.

 27. Pascal

  Een nofollow op comments is onzin.

  Als elke zoekmachine zo maar gaat starten met dingen op te leggen om de slechte werking van hun algoritme weg te werken …

  Overigens, is het niet Google dat altijd zegt dat een website moet gebouwd worden voor mensen en niet voor zoekmachines?

  Ze hebben geld genoeg om het zelf uit te zoeken, het internet hun regels opleggen is eigenlijk zelfs een beetje arrogant.

 28. Dotnetnuke modules

  Heb ergens gelezen dat het voor SEO wel zinnig kan zijn om bepaalde links binnen je eigen site nofollow links te maken. Iemand hier die daar iets over zou kunnen toelichten?

 29. Rick

  Wat ik me afvraag… zou google misschien toch de anchor van nofollow links gebruiken voor analyse?

  Misschien interessant voor een test πŸ˜›

 30. Droge Humor

  In dat geval spammen we er op los πŸ˜‰

  Wel leuk om ook eens te lezen dat dit totaal genegeerd wordt!

 31. Bas Budg

  Nofollow gebruik ik vrijwel niet op mijn websites, alleen bij blogs. Je moet natuurlijk niet vergeten dat dit ooit eens uitgevonden is om blogs te vrijwaren van de content die op de websites van de externe links te vinden is, dat die website er niet van profiteert lijkt me nog wel van kracht.

 32. Pix & Pages

  Ik snap dat ze nofollow hebben uitgevonden om spam te voorkomen, maar soms moet je daar gewoon dankbaar gebruik van maken πŸ˜‰

  Nette site, deze kende ik nog niet! Ga eens verder kijken wat jullie nog meer voor interessants te bieden hebben!

 33. wk 2010

  Ik vind de nofollow ook belachelijk. Webmasters doen veel moeite om een website zo goed mogelijk te maken en te promoten.

  Website promotie kost nou eenmaal veel tijd en veel werk.

 34. bruid in stijl

  Ik snapte het ook nooit: no follow links. Als je het internet enigszins wil organiseren zul je toch gewoon goede descriptieve links moeten maken. Daar heeft een zoekmachine ook wat aan…

 35. Ivo

  Heb nu een tijdje zitten lezen over het wel of niet gebruik maken van de no-follow, maar ik moet zeggen dat je daar niet echt veel wijzer van wordt :)
  Iedereen lijkt er een andere mening over te hebben.

 36. RC Vliegtuig

  Bedankt, laat ik meteen van de gelegenheid gebruik maken πŸ˜› Ik vraag me af hoe zwaar de nofollow tag meetelt voor google. 100% of 80% bijvoorbeeld…

 37. Content Management Systeem

  Mooi initiatief! Vraag me inderdaad ook af wat het nut van nofollow eigenlijk is.

 38. EHBO-koffer

  Tip om do-follow sites te vinden:
  Zoek in Google Images op “U comment I Follow”.

  Veel do-follow blogs gebruiken dit plaatje namelijk.

Comments are closed.