Zoekmachine optimalisatie voor WordPress blogs

WordPress is een populaire blog platform en SEOKING maakt ook gebruik van WordPress. Voor zoekmachine optimalisatie van WordPress blogs zul je wat veranderingen moeten doorvoeren. Standaard is WordPress niet SEO (Search Engine Optimization) vriendelijk, maar met een paar tweaks kun je je WordPress blog omtoveren tot een SERP ranking machine.

Permalinks tweaks

De eerste tweak tot goede SEO voor WordPress blogs is het veranderen van de permalinks. Permalinks, afkorting van permanent links, zijn de permanente links naar je pagina’s en posts. Standaard zijn deze numeriek en dat is niet alleen slecht voor SEO maar ook voor usability. Normaal zijn de permalinks in de vorm zoals seoking.nl/?p=1337. Deze URL geeft helemaal geen informatie weg over de betreffende pagina.

We gaan de permalinks veranderen in pretty permalinks. De permalinks kun je veranderen in Options > Permalinks. Verander deze in: /%category%/%postname%/

Dit verandert de links in seoking.nl/categorienaam/titel-van-de-post/. Dit is een stuk beter voor SEO en voor de lezers. De URL geeft informatie over de pagina, want de categorie en titel komen in de URL voor. Daarnaast komen je keywords, die je natuurlijk in je titel van je post hebt staan, in de URL voor. Waarom gebruikt SEOKING geen %category%? Goede vraag! Ik gebruik geen categorie omdat ik tags gebruik en deze tags staan op elke pagina die ook indexeerbaar zijn door crawlers. Ook zijn mijn titels informatief genoeg dat ze voldoende informatie weggeven over de inhoud.

Mocht je al een blog hebben die al wat posts heeft, dan kun je niet zomaar van permalinks veranderen. Je nieuwe posts zouden dan wel linken, maar je oude links leveren allemaal 404s op. Gelukkig is hiervoor een handige plugin die het migreren naar je nieuwe permalinks makkelijk maakt, dus download de Permalinks Migration Plugin.

WordPress themes optimalisatie

Een van de betere mogelijkheden van WordPress is dat het heel veel themes heeft. Alleen niet alle themes zijn SEO vriendelijk dus daar zul je zelf aan wat moeten tweaken.

Het eerste wat je wilt weten of de (X)HTML valideert door de W3C Markup Validation Service. Geldige (X)HTML is geen vereiste tot goede SEO, slechte (X)HTML wordt nog steeds gecrawled. Het helpt wel als je goede (X)HTML hebt zodat het wat makkelijker is voor crawlers om je pagina’s te indexeren.

De volgende tweak is voor de TITLE element in je theme. De themes zijn standaard te vinden in wp-content/themes/ en als je de TITLE element wilt tweaken moet je wp-content/themes/dirnaam_theme/header.php openen.

Verander de title element in:
[php]

[/php]

Je TITLE wordt dan ‘Je Blognaam – Titel van je post‘. Het is belangrijk dat je blognaam als eerst komt en dan pas de titel van je post. Je blognaam is je merknaam en deze geeft veel waarde aan bezoekers, vooral als je een bekende merknaam hebt opgebouwd met een goede reputatie.

Als je meer wilt spelen met de WordPress titel mogelijkheden, dan kun je meer info lezen op Optimizing the Syntax in the WordPress Title Tag.

TITLE attribute hack

Wanneer je een afbeelding toevoegt, krijg je twee pop-ups: een voor de URL naar de afbeelding en een voor de ALT attribuut. Als je links toevoegt in je post, dan krijg je maar een pop-up waar je je URL toevoegt. Helaas krijg je geen pop-up waar wordt gevraagd of je een title attribuut wilt toevoegen. Title attributen zijn juist belangrijk! Niet alleen de anchors, maar ook title attributen zijn belangrijk! Deze worden door crawlers gezien als content en geven meer informatie over de links. Allemaal goed voor SEO.

Hiervoor heb ik een simpele hack gemaakt waarbij nu wel een pop-up komt waar een title attribuut wordt gevraagd. In het bestand wp-includes/js/quicktags.js staat op regel 371 deze statement:
[js]edButtons[i].tagStart = ”;[/js]
Verander dit naar:
[js]edButtons[i].tagStart = ”;[/js]

Nu krijg je wel een pop-up waarbij een title attribuut wordt gevraagd.

SEO plugins

Sitemaps zijn tegenwoordig onmisbaar voor SEO. Sitemaps zijn belangrijk omdat zij de click distance verkleinen en dat verbetert je rankings. Standaard komt er geen sitemap bij je WordPress blog dus deze zul je zelf moeten toevoegen. Om dat handmatig te doen is te veel werk (en doodzonde van je tijd), daar heb je natuurlijk plugins voor. Deze twee moet je zeker hebben:

 • Google Sitemap Generator
 • Dragon Design Sitemap Generator

De eerste plugin genereert een XML sitemap voor je blog en pingt deze ook naar Google. Een voorbeeld is de SEOKING XML Sitemap.

De tweede plugin maakt een sitemap pagina aan waarin overzichtelijk al je posts te vinden zijn. Een voorbeeld is de SEOKING Sitemap pagina.

Internal linking is zeer belangrijk voor goede SEO. Vooral voor blogs omdat zij de meeste juice eruit kunnen halen en zo kunnen je andere pagina’s ook een hogere PageRank krijgen. Zodra je blog groeit naar honderden pagina’s dan kan het veel moeite kosten om internal linking bij te houden. Met de plugin SH-Autolink kun je aangeven voor welke woorden je automatisch een link wilt plaatsen.

Een andere manier is om gerelateerde posts onder je post te linken, bijvoorbeeld met een sectie ‘gerelateerde artikelen’. Met de WASABI Related Entries plugin kan dat heel makkelijk. Het enige wat je hoeft te doen is de plugin installeren en deze zoekt automatisch naar gerelateerde artikelen gebaseerd op sleutelwoorden.

Tagging helpt ook voor SEO. Met Technorati tags zorg je ervoor dat je blogs voor je gekozen tags wordt opgeslagen door de world of weblogs. Met de Ultimate Tag Warrior plugin kun je je posts taggen. Een ander plus van deze plugin is dat het ook nog eens je meta tag keywords opvult met je tags. Als jij ‘wordpress, blogs’ als tags hebt, dan zal de plugin de volgende meta tag aanmaken:

[html]

[/html]

Ping services

Zodra je een post plaats, wil je natuurlijk aan zoveel mogelijk mensen laten weten dat je een nieuwe post hebt! Daarom moet je een ping lijst hebben. Zodra jij een nieuwe post plaats, zal je blog naar al deze websites pingen en die zullen kopie van je post maken en publiceren (of althans een deel ervan). Dit geeft jou backlinks met de keywords die jij wilt (die heb je natuurlijk in je titel staan!). Hieronder heb ik een lijst voor je:

http://rpc.pingomatic.com/
http://www.a2b.cc/setloc/bp.a2b
http://api.feedster.com/ping
http://api.my.yahoo.com/RPC2
http://api.my.yahoo.com/rss/ping
http://www.blogdigger.com/RPC2
http://www.blogshares.com/rpc.php
http://www.blogsnow.com/ping
http://www.blogstreet.com/xrbin/xmlrpc.cgi
http://coreblog.org/ping/
http://ping.blo.gs/
http://ping.feedburner.com
http://ping.syndic8.com/xmlrpc.php
http://ping.weblogalot.com/rpc.php
http://www.popdex.com/addsite.php
http://rpc.blogrolling.com/pinger/
http://rpc.technorati.com/rpc/ping
http://rpc.weblogs.com/RPC2
http://topicexchange.com/RPC2
http://xping.pubsub.com/ping/
http://api.my.yahoo.com/rss/ping
http://api.moreover.com/ping

Link building met RSS feeds

Iedere blog moet standaard een feed (RSS of ATOM) hebben, want die bieden je lezers een makkelijke manier om een blog bij te houden. Feeds hebben ook een goede SEO eigenschap, want die geven je relevante backlinks als jij je feeds spamt distribueert op verschillende directories. Hieronder is een lijst te vinden van enkele feed directories.

http://www.feed24.com/
http://www.feedbomb.com/
http://www.feed-directory.com/
http://www.feedfinder.pluck.com/
http://www.feedmap.net/
http://www.feedminer.com/
http://www.feedplex.com/
http://www.feeds2read.net/
http://www.feeds4all.com/
http://www.feedsfarm.com/

Dit zijn mijn tips voor betere SEO van WordPress blogs. Als jij nog een tip hebt, laat dan even een reactie achter!

[tags]seo, wordpress, blogs, permalinks, title, plugins[/tags]

48 thoughts on “Zoekmachine optimalisatie voor WordPress blogs

 1. Roy

  Hmm, d’r zit zowaar nog 1 plugin bij die ik niet kende. Ik zal snel mijn versie afronden!

 2. kching

  “Het is belangrijk dat je blognaam als eerst komt en dan pas de titel van je post.”

  Stel dat men goed schrijft en dat bezoekers posts willen opslaan in hun bookmarks, als de titel van elke post dan begint met je blognaam, kan je (als je meerdere posts hebt opgeslagen) deze niet meer uitelkaar houden…

 3. Tri Pham Post author

  Daar heb je een punt kching. Maar als je merknaam kort is, dan is de titel nog deels zichtbaar in je bookmarks. Je kunt ook je merknaam achteraan zetten, maar dan moet je titel wel duidelijk en informatief zijn (is niet altijd het geval). Er zitten dus voordelen en nadelen.

 4. Pingback: tanjadebie.nl » Artikel: Zoekmachine optimalisatie voor Wordpress blogs

 5. Pingback: Zoekmachine optimalisatie voor Wordpress at TibsBits

 6. blips

  Bedankt voor een leerzame post.
  Eindelijk tijd gehad om deze post eens helemaal door te nemen. Goede tips die ik ook allemaal al heb toegepast behalve de blognaam en titel.
  Een andere tip is een plugin die uitsluitend de eerste keer dat je je post publiceert een ping uitzend en daarna niet meer, dit voorkomt een ban.
  Verder heb ik nog de add metatag (ook al doet google daar niet meer aan)
  Al mijn gebruikte plugins kun je hier vinden;

 7. Pingback: SEOKING.nl » Squidoo Goudmijn

 8. Sjaak

  Ik heb een vraagje over de url.

  Is het beter om een min teken te gebruiken voor een spatie in de url, zoals seoking doet, of is het beter om een underscore te gebruiken.

  Ook zie ik vaak dat sites er .html achter plakken. Wat is hier het nut van?

  Bedankt!

  Sjaak

 9. Tri Pham Post author

  Hallo Sjaak,

  Spaties moet je ten alle tijden voorkomen in een URL. Dat betekent dus ook voor bestandsnamen. De URLS zijn onduidelijk en vaak worden de websites niet correct opgenomen in de zoekmachine’s index.

  Voor een underscore vs dash, daar wil ik nog een aparte post aan besteden. Voor nu kan ik je vertellen dat je het liefst een dash (-) wilt gebruiken.

  Opzich maakt het niet uit wat voor extensies gebruikt worden. Doordat sommige websites, zoals nu.nl en webwereld, een extensie gebruiken lijkt het alsof het statische pagina’s zijn. Maar in principe maakt het niets uit. Persoonlijk zie ik liever URLs zonder extensies, omdat deze makkelijker te onthouden zijn en beter eruit zien. Ook hier wil ik een aparte post aan besteden. Je hebt mij in ieder geval ideeen gegeven voor nieuwe posts :-)

 10. Erno Hannink

  Dat punt om je eigen website naam vooraan te zetten is volgens mij achterhaald. De vaste bezoekers kennen na verloop van tijd je blognaam wel. Je kunt deze voor branding ook achter de titel plaatsen. De titel met de juiste keywords zou naar mijn mening de meeste aandacht moeten krijgen, dus vooraan staan. Zeker in Google hoe beter de titel aansluit bij gezochte des te groter de kans dat erop geklikt wordt. En je blognaam wordt meestal niet opgezocht en staat dus vooraan in de weg bij Google.

  Mijn tip:
  at

 11. Erno Hannink

  Ah vergeten te zeggen dat ik het verder een goed artikel vind. Opgenomen in BlogBridge :)

  En die TITLE attribute hack zocht ik al langer en direct toegepast. Dank!

 12. Sjaak

  Hallo Tri Pham,

  Bedankt voor je antwoord! Ik zie uit naar je nieuwe posts die hierover gaan 😉
  Nog een klein vraagje…
  Heb je een schatting hoe lang het duurt voordat google die nieuwe urls heeft vervangen voor de oude in hun index, als je de oude een 301 redirect geeft?

  Sjaak

 13. Tri Pham Post author

  @Sjaak: Dat kan binnen een dag gebeurd zijn, maar ook binnen enkele weken. Dat ligt eraan hoe vaak de Googlebot op je website langskomt. Als je toch al een 301 erop hebt staan, zou ik mij daar geen zorgen over maken. Je bezoekers komen uiteindelijk toch op de correcte URL.

  @Erno: Ja, daar heb wel je wel een punt. Het hangt maar een beetje vanaf hoe sterk je merknaam is. Zoiets moet je eigenlijk experimenteren met bekende merknamen zoals Apple, Diesel en eBay etc. Ik denk toch, als je een goede brand hebt dat je liever je merknaam vooraan wilt hebben.

  @Nigel: Bedankt, dat is wel een belangrijke :-)

  Binnenkort wil ik deze post weer updaten met de feedback van jullie. Ook zal ik een aantal nieuwe tips geven. Wanneer deze update plaatsvindt is niet duidelijk, maar als deze er is dan zullen jullie het weten :-)

 14. Pingback: Sitemap restyled at tanjadebie.nl

 15. Pingback: Deel 17 van de Zoekmachine Optimalisatie Maand - Seo voor Worpress | Kletskous

 16. Sjaak

  Misschien een best domme vraag. Als je je rss feed aanmeld bij verschillende directories, kan het dan niet zo zijn dat zo’n directory met jou rss hoger in google komt dan je eigen site?

 17. Pingback: Best CMS for SEO etc - Page 2 - WickedFire - Affiliate Marketing Forum - Internet Marketing Webmaster SEO Forum

 18. Joeke-Remkus

  Ik ben me pas zeer recentelijk bewust geworden van het hele SEO en SEF gebeuren, maar had er nog vrij weinig mee gedaan. ‘Toevallig’ kwam ik deze post tegen en ik vind’m super! Mooi duidelijk geschreven in een taal die iedereen begrijpt.. en dan heb ik het niet over het Nederlands 😉

  Ik ga er mee aan de slag! Thanx!

 19. Pingback: SEONoob.nl - Handige Artikelen

 20. Ho Feng Wong

  Bedankt voor dit artikel! Zeer handig voor beginners & professionals.

  De SH-Autolink pagina waar je naartoe verwijst toont overigens errors. Hier kun je hem wel downloaden:
  http://www.rockschtar.de/download/sh-autolink.zip

  Ikzelf gebruik Link A Dink, waarmee je woorden kunt vervangen door complete HTML-tags (H1, A, P, SPAN wat je maar wilt).

 21. Nepstein

  Superartikel, hier kan ik wat mee!

  De php code voor title werkte bij mij niet goed. Er zijn dubbele aanh. tekens nodig om de – tussen weblognaam en postnaam te plaatsen:

 22. Pingback: Title toevoegen aan je links in je artikelen at Enthousiasmeren

 23. Pingback: links for 2007-08-06 » Cafe del Marketing

 24. Pingback: links for 2007-08-06

 25. Pingback: Favorieten en bookmarks voor 1st December tot 11th August » Cafe del Marketing

 26. Pingback: Sagavi » Weblog plugins

 27. Pingback: Gevonden: Zoekmachine optimalisatie voor Wordpress blogs at Tanjadebie.nl

 28. JR

  Ben nu een tijdje al bezig de bovenstaande tips te gebruiken en ik kan al merken dat er langzaam maar zeker meer en meer hits binnen komen via de zoekmachines. Super.

 29. Pingback: best online casino gambling site best online casino gambling

 30. Outplacement Coach

  Ik vraag me af of je je blognaam vooraan moet zetten. Ik vind persoonlijk dat alleen voor de homepage gelden

 31. Opmax Zoekmachine optimalisatie

  WordPress is toch best redelijk vriendelijke al zonder enige optimalisatie en tweaking.. het werkt wel redelijk goed alleen had ik van Google toch verwacht dat ze blogs nog wat vaker/sneller zouden indexeren dan ze nu doen, ook al schrijf je maar 1x in de week 1 artikel.

 32. Pingback: Underscore of Dash in URLs - Wat is de beter voor SEO? | Sebastiaankuiper.com

 33. Gokautomaten

  Beetje oud artikel, maar zeer zeker de moeite waard! Het scala aan SEO plugins is vandaag de dag flink gegroeid. De plugins die je beschrijft doen het trouwens goed 😉

 34. Rob

  hallo,

  Ik heb de permalinks migration gedownload en geinstalleerd maar zie alleen een nieuwe permalinksmigration knop. Als ik die gebruik kan ik wel de oude permalink structuur invoeren en op update options drukken maar ik zie nergens een optie om de nieuwe structuur in te voeren?!

  iemand enig idee wat ik verkeerd doe? alvast bedankt

  groet,
  Rob

 35. Rob

  Sorry, na een paar uur stoeien werkt het nu wel. Het was simpeler dan ik dacht. Sorry en bedankt voor de informatie. Groeten uit Nieuw Zeeland

 36. Pingback: Bloggers opgelet! (Reactie) optimalisatie tips « MediaCommfessions

 37. Internet Marketing Bureau PushingPixels

  Bedankt voor de tips. WordPress is altijd al een beetje halfslachtig geweest vind ik.

 38. Fietsen

  Ik was op zoek naar een artikel over dit onderwerp en dit is gewoon de meest informatieve die ik ooit heb gevonden.

 39. Johannah

  Bedankt Seoking, ik heb de Ping services aan mijn ping lijst toegevoegd, ik wist dus niet eens dat zoiets mogelijk is. Zo blijf je leren bij WordPress sites .. :) Groetjes Johannah

Comments are closed.